Circulair interieurontwerp Stadhuis Wageningen


Circulair interieurontwerp Stadhuis Wageningen

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Slider

Namens Blossom Consultancy zijn >Maartje van den BergLavelli Interieurontwerp en Go Architect bezig geweest met het interieurontwerp  voor de vernieuwbouw van stadhuis Wageningen.

De gemeente wilde een interieurontwerp geheel volgens de principes van de Circulaire Economie en het nieuwe werken. De flexibiliteit van het meubilair en de gekozen circulaire materialen maken het mogelijk om aan dit concept te voldoen.

Duurzame materialen

De materialen voor het interieurontwerp zijn zorgvuldig gekozen en spelen een belangrijke rol in de duurzame visie van de Gemeente Wageningen.

De tapijttegels zijn hier letterlijk uit andere oude kantoren gehaald, gereinigd en weer opnieuw herplaatst in de verschillende bouwdelen.

Er is veel maatwerk meubilair toegepast die gemaakt is van massief rubberwood. Dit duurzame hout is van rubberbomen die gekapt worden na het einde van hun levensduur van rubber aftappen. De balie in het lichte atrium, is geheel gemaakt van rubberwood, bekleed met oude klimtouwen die anders afgedankt worden.

Naambordjes en sokkels zijn van populierenhout gekapt in Wageningen gemaakt.

 

Circulaire economie

Alles is van waarde en kan hergebruikt worden als grondstof, in onderdelen of in dezelfde functie. Dit is de basis waar circulaire economie vanuit gaat.

Een deel van het oude meubilair is in de nieuwe inrichting hergebruikt en wat niet toepasbaar is, krijgt een nieuwe bestemming. Het nieuw ingekochte meubilair moest aan strenge eisen voldoen. Stoffering op stoelen moet bijvoorbeeld gemakkelijk gescheiden kunnen worden van de overige onderdelen.

De materialen waar het meubilair uit bestaat werden getoetst op o.a. CO2 uitstoot, toxiciteit en mogelijkheden voor recycling. Dit betekent ook dat bureaubladen met spaanplaat kern en HPL-laag niet voldoen aan de circulaire normen, want toxisch en niet gemakkelijk te scheiden materialen. In dit ontwerp zijn alle werkplekken voorzien van massief rubberwood, afgewerkt in natuurlijke olie.

 

Het nieuwe werken

Het doel van de gemeente Wageningen was om de werkplekken voor zijn ambtenaren zo flexibel en dynamisch mogelijk te maken. Het ontwerp voldoet aan vier verschillende type werkplekken in een open kantoortuin:

  • Individueel geconcentreerd
  • Individueel aanspreekbaar
  • Samenwerken ongestoord
  • Samenwerken aanspreekbaar

Er zijn 6 verschillende vergaderkamers bedacht: spelend, brainstormend, bewegend, zittend, staand en hangend. Om zo diverse zithoudingen en beweging te stimuleren. Er is bewust gekozen voor centrale plekken met faciliteiten zoals koffieautomaten en printers. Daarbij zijn er enkele zit/sta werkplekken gerealiseerd en nissen met extra fietsstoelen en fitnessballen om het ‘gewone’ zitten mee af te wisselen.

  • Categories: Ontvangen, Vergaderen, Wachten, Werken
  • Tags: circulariteit, flexibiliteit