Modulair is de toekomst


Modulaire tiny houses als oplossing voor de lange termijn. Modulaire inrichting als oplossing voor de korte termijn. Want organisaties en mensen veranderen continu, waarom nog werken met ‘vastgoed’? Laten we met een flexibele en modulaire omgeving het weer ‘los’ maken.

Voor mij is duurzaamheid niet alleen maar het sluiten van kringlopen of het gebruiken van natuurlijke materialen, maar ook zorgen voor een modulair ontwerp wat lang mee gaat. Mensen en organisaties veranderen, en daar hoort een flexibele werk- en woonomgeving bij. 

Ik heb deze visie afgelopen jaar mogen presenteren op de eerste Duurzame woonbeurs. Met de gave modulaire meubels van FAQwerk en modulaire vloerkleden van Studio Wae gecombineerd in een mixplein voor de kinderkamer.

Modulaire meubels kun je makkelijk uitbreiden en laten inkrimpen en zo heb je toch een set items die makkelijk met je mee te verhuizen zijn of aan te passen is. Je hebt hierdoor zeggenschap over je spullen. Dit past goed in de trend van ontspullen, minimaliseren en ontdekken waar je nu echt blij van wordt en wat je echt nodig hebt. Daarbij speelt de digitalisering een grote rol. Die kast vol boeken, verzamelingen en cd’s die vroeger je status en interesses aanduiden zijn vervangen door social media, e-books en spotify. Hierdoor kijken we anders naar spullen en dus ook naar je inrichting. Waarom gebruiken we kasten die alleen ontworpen zijn als tv-meubel of archiefkast? In een samenleving die fluïde en meerduidig is, mag van mij de ruimtelijke omgeving multifunctioneel, flexibel en modulair zijn.

Een schaal groter is modulaire (en verplaatsbare) architectuur. Tiny houses zijn steeds meer terrein en bekendheid aan het winnen in Nederland. Er is een grote behoefte aan andere woonvormen, dan de standaard eengezinswoningen. Denk aan:

  • 55+ ers die plaats willen maken door kleiner te gaan wonen (scheefhuren)
  • (Mantel)zorg-woningen in nabijheid van familie/vrienden.
  • Studenten, starters en jonge (zelfstandige) professionals die financiële vrijheid willen (geen hoge hypotheek)
  • Mensen die in contact met de omgeving en natuur willen staan (geen anonieme flat).

Diverse doelgroepen die vanuit diverse maatschappelijke thema’s niet (meer) vast willen zitten aan hun vastgoed. Want zeg nu zelf, de indeling van een stenen eengezinswoning is nog niet echt flexibel. De huidige woningvoorraad is voornamelijk ingericht op het gezinsmodel: woonkamer, keuken, een paar kleine slaapkamers voor de kinderen, een grote slaapkamer, badkamer en bergruimte. Allemaal kamers met muren als begrenzing. Vaak harde muren die je niet zomaar doorbreekt en verplaatst naar gelieven.

Hoe gaaf zou het zijn als je je huis of werkplek kunt samenstellen uit modules met alleen de functies, die jij nodig hebt?

Als oplossing zie ik dan ook op de lange termijn, een modulair huisvestings concept voor me. Een modulair tiny house, waarbij je kunt uitbreiden en inkrimpen. Gezinsuitbreiding? Slaapkamermodule erbij! Of geen tiny house maar een ‘tiny office’, waarbij je de badkamer en slaapkamer module weglaat. Zo heb je snel een fijne werkplek of vergaderruimte op eigen terrein. Of denk aan tiny houses als gastenverblijf. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als interieurarchitect wil ik graag bijdragen aan een duurzame omgeving en heb ik een ontwerp voor modulaire tiny houses uitgewerkt in samenspraak met Bas Sanders van Liemers Prefab Concepts .

Wij van Lavelli interieurontwerp en Liemers prefab concepts zijn nu op zoek naar een pilotproject! Graag gaan we in samenspraak verder ontwikkelen én bouwen aan modulaire tiny houses van de toekomst.

Dus ken jij woningcorporaties, gemeentes, of aspirant tiny-house bewoners die ook graag willen innoveren? Laat het me weten en we bouwen samen verder aan een duurzame, modulaire toekomst.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.