Een inspirerend interieur met duurzame meubels


Wat is een duurzaam interieur? Als duurzame interieurarchitect kan ik hier natuurlijk uitgebreid en veelkleurig op antwoorden. Alleen zoeken mensen het antwoord meestal niet als eerste bij mij, maar op internet. Wat vind je eigenlijk als je deze vraag daar intikt? Bovenaan in de zoekresultaten prijkt dan: ‘Hier worden van bestaande materialen nieuwe meubels of accessoires gemaakt, waarbij de kwaliteit van het materiaal niet verminderd wordt. Het materiaal krijgt eigenlijk meer waarde in het nieuwe product. Ook wel upcyclen genoemd.

Vuilnisbelt van meubels


Is dit nu de meest voorkomende associatie? Dat een duurzaam interieur er één is van gerecyclede materialen? Verrassend en teleurstellend tegelijkertijd. Jammer, want een duurzaam interieur is zoveel meer. Maar ook hoopgevend, want het raakt wel een belangrijk aspect. Op dit terrein valt namelijk veel te winnen. Want welke cijfers las ik op het platform van de duurzame interieur community The Substitute? In Europa wordt op dit moment slechts een schamele tien tot twintig procent van alle afgedankte meubels gerecycled. We praten dan over tonnen en nog eens tonnen meubels die op de afvalberg belanden. En ga er maar van uit dat dit geen kapotte of verrotte meubels zijn. Want slechts een heel klein percentage mensen verandert het interieur omdat het echt aan vervanging toe is. Velen veranderen bij elke verhuizing of zelfs bij het wisselen van de seizoenen. Blijkbaar houden wij erg van afwisseling. Hoe vervullen we die behoefte nu op een duurzame manier?

De SUB-methode van the Substitute: Save – Use – Buy.
Te beginnen met het upcyclen van de huidige voorraad aan interieur items.

Inlevingsvermogen


Laat ik bij het onderwerp ‘meubels recyclen’ blijven. De morele norm om afval te recyclen lijkt tegenwoordig aardig ingeburgerd. De meeste afdankers belanden niet meer zomaar naar het grofvuil maar gaan naar de tweedehands-winkels. In deze coronatijden blijkt de neiging om iets aan het interieur te doen sterker dan ooit. Het resultaat hiervan zien we bij de inmiddels uitpuilende kringloopwinkels. Wat tegelijkertijd een treurig signaal geeft dat het aanbod zoveel groter is dan de vraag. Komt dat misschien door de hoedanigheid waarin we de meubels daar aantreffen? Stoffig, in verouderde kleuren en ongeïnspireerd tentoongesteld. Hoe levert dat ooit een stijlvolle bijdrage aan een nieuw interieur? Alleen met een heleboel inlevingsvermogen zie je dat voor je. En bovendien heeft je ‘nieuwe oude’ kast, stoel of tafel nog een grondige make-over nodig voordat het klaar is voor een tweede leven bij jou thuis. Al is een nieuw meubelstuk vaak stukken prijziger en oninteressanter… Eerlijk is eerlijk, hoe duurzaam je intenties ook zijn: over financiële middelen beschikken we vaak overvloediger dan over creativiteit, zin en tijd.

Afval als nieuw


En precies daar treffen we een stuk braakliggend terrein in de interieurwereld. Voor designers die tegen de oude meubelen zeggen: ‘Kom maar hier, ik neem je onder handen zodat mensen je weer zien staan!’ Eén van deze ontwerpster die in dit gat in de markt sprong, is Louise Cohen van The Upcycle Collection. Dit bedrijf biedt nieuwe interieurconcepten waarvan de basis honderd procent afkomstig is uit afval en overschotten. Wat je besteld, wordt op maat voor jou gemaakt. Een kleurenpalet is leidend. Maar hoe het er precies uit komt te zien? Dat weten de designers ook niet omdat ze echt werken met het materiaal dat ze binnen krijgen. En dat is niet te voorspellen. Maar wat ze wel weten is dat je interieur weer inspirerend wordt. Zo krijgt materiaal inderdaad méér waarde in het nieuwe product. Als Lavelli interieurontwerp samenwerkt met zulke initiatiefnemers, gaat ons ontwerpershart sneller kloppen. Met hen en vele andere boeiende designers staan wij nauw in contact. Graag nemen we hun aanbod mee in ons interieuradvies. Want een levendig interieur is een duurzaam interieur. Iets wat je niet alleen ziet, maar ook voelt.

Bel of mail je wens en ontvang duurzame inspiratie op maat.